Courgettecake
- 20 min
- 40 min
- Gemiddeld
Voedingswaarden per 1 portie/stuk
- 110 Kcal
- 3 g eiwit
- 5 g vet
- 13 g koolhydraten
Ingrediënten
- 350 g courgette
- 350 g volkoren speltmeel
- 2 eetlepels holandse kakao (of carobe (johannesbrood))
- 1 eetlepels speculaaskruiden
- 3 theelepels bakpoeder zonder fosfaat
- 2 theelepels baksoda
- 40 g kokosolie (smelten)
- 3x ei
- 300 ml halfvolle melk
- 1 theelepel vloeibare stevia (kan door honing of een andere zoetstof vervangen worden)
- 100 g pure chocolade (voor begieten)
- 1 snufje zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170°C. Maak de courgette schoon, rasp en strooi er een snufje zout over. Laat het overtollige water uitlekken. Zeef ondertussen het speltmeel in een grote kom, voeg de cacao, speculaaskruiden, het bakpoeder, de baksoda en een snufje zout toe.
Klop in een andere kom de kokosolie met de eieren, melk en stevia of honing op. Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en meng ze tot één beslag. Knijp het overtollige water uit de geraspte courgette en roer die door het beslag.
Bekleed een bakplaat (25 × 25 cm) met bakpapier en smeer het beslag erover uit. Zet de bakplaat in de oven en bak het beslag gedurende 30‑40 minuten.
Smelt ondertussen de pure chocolade au bain‑marie. Gebruik daarvoor een pan en een glazen of roestvrijstalen kom die in de pan kan worden geplaatst zonder de bodem te raken. Giet een kleine hoeveelheid water in de pan (zodat straks het water de bodem van de kom niet raakt) en verwarm het water tot het zachtjes kookt. Breek de chocolade in de kom. Draai, zodra het water in de pan begint te koken, het vuur laag, plaats de kom met chocolade er voorzichtig boven en laat het mengsel onder voortdurend roeren langzaam smelten boven de hete stoom.
Bestrijk de afgekoelde cake met de gesmolten chocolade en serveer.
Deel uw ervaringen en tips met anderen
Geweldig smakelijk recept. De peperkoek bleef perfect in vorm en werd snel opgegeten. Ik raad aan om te gieten met 70% chocolade met frambozensmaak (Lidl).
Automatische vertaling