Volkoren lángos met een snelle zelfgemaakte ketchup
- 75 min
- 35 min
- Gemiddeld
Voedingswaarden per 1 portie/stuk
- 404 Kcal
- 19 g eiwit
- 10 g vet
- 54 g koolhydraten
Ingrediënten
- 400 ml halfvolle melk
- 42 g verse bakkersgist
- 3 theelepels rietsuiker
- 600 g volkoren speltmeel
- 200 g witte yoghurt (3,5% vet)
- 4 eetlepels olijfolie
- 100 g witte ui (fijn snijden)
- 2 teentjes knoflook
- 40 g tomatenpuree
- 400 g gepelde gesneden tomaten uit blik
- 1 eetlepels witte wijnazijn
- 2 eetlepels sojasaus zonder toegevoegde zout
- 50 ml water
- 100 g ementeel licht (fijnraspen)
- zout
Bereidingswijze
Ten eerste maak het deeg. Warm 400 ml half volle melk op in een kleinere pot zodat het ongeveer de lichaamstemperatuur is. Controleer de temperatuur met uw vinger - het moet lauw zijn.
Schenk de melk in een keukenrobot of in een grotere schaal.
Voeg er gist, 1 theelepel rietsuiker, spelt bloem en witte yoghurt toe en maak er deeg van.
Wikkel het deeg in een vershoudfolie en laat het rijzen op een warme plaats (ongeveer 1 uur).
In de tussentijd maak de ketchup. In een kleinere pot warm 2 lepels olijfolie op een middelhoog vuur op. Zodra de olie verhit is, voeg er de fijngesneden ui in en 2 tenen knoflook toe en bak op een matig vuur gedurende 4-5 minuten.
Voeg vervolgens tomatenpuree, gesneden tomaten, de overige 2 theelepels rietsuiker, wijnazijn, 2 lepels sojasaus en 50 ml water in de pot toe. Draai het vuur laag, zet er een deksel op de pot en laat het allemaal koken op een matig vuur gedurende 10-11 minuten.
Zet daarna het vuur uit en mix de mixtuur met een staafmixer glad. Laat de gemixte ketchup in de pot en zet het even opzij.
Als het deeg ongeveer 45 minuten aan het rijzen is, zet een bakplaat (30 cm × 40 cm) neer klaar, leg er een vel bakpapier in en verwarm de oven voor op 190-195°C.
Zodra het deeg gerezen is, verplaats het naar uw werkblad en snij er stukken van 150 g af.
Maak van de afzonderlijke stukken deegrondjes van 15-20 cm en hoogte 0,5 cm. Leg de gemaakte rondjes op de bakplaat en besmeer deze met de 2 lepels olijfolie met een boterkwastje en bestrooi met zout.
Doe de bakplaat vervolgens in de oven die voorverwarmd is op 190-195°C en bak gedurende 12-15 minuten.
Zodra de lángossen gebakken zijn, besmeer ze met de zelfgemaakt ketchup, bestrooi met fijngeraspte emmentaler en serveer.
Opmerking: Hartelijk dan Renata Valášková voor dit recept.
Deel uw ervaringen en tips met anderen